• Má pozitivní vliv na následky tepelného stresu.
  • Stimuluje rozpouštění (přebytečného) hlenu.
  • Osvěžující účinek na dýchání.
  • Mentol má na zvíře chladivý účinek.

Co je Aeroforte®?

Aeroforte® je přírodní produkt obsahující dva esenciální oleje: eukalyptus a mátu peprnou a organickou sloučeninu mentol, která sezískává z máty peprné. Tyto éterické oleje se spojí do vodou rozpustného roztoku, který lze aplikovat do pitné vody nebo postřikem.

Mechanismus účinku.

Aeroforte® je přírodní produkt na bázi esenciálních olejů eukalyptus a máta peprná. Nejznámějšími účinky esenciálních olejů jsou jejich antimikrobiální vlastnosti a antioxidační aktivita.

Účinky eukalyptu a mentolu

Hlavní účinná látka eukalyptového oleje (1,8-Cineol) a éterický olej z máty peprné (mentolu) se používají jako doplňková medicína od té doby desetiletí. Ústředním důsledkem je zajištění dýchání zmírnění infekcí dýchacích cest. Obojí je nezbytné Oleje mají rozšířený důkaz o své antimikrobiální aktivitě. Při infekci dýchacích cest dochází k zánětu dýchacích cest, které vedou ke zvýšené sekreci hlenu. Tento hlen může mechanicky narušovat dýchání a způsobuje dýchací potíže. 1,8-cineol působí antimikrobiálně, ale kromě toho je jeho účinek založen na snížení tvorby hlenu v dýchacích cestách. Tohoto efektu je dosaženo snížením zánětu a zlepšením odstraňování hlenu zrychlením pohybu řasinkového epitelu. Mentol je jedním z nejpoužívanějších produktů během běžného nachlazení. Díky svému zklidňujícímu účinku na hrdlo a poskytuje pocit zlepšené proud vzduchu.

Tepelný stres

Primárním důsledkem tepelného stresu je, že zvířata postupně snižují příjem krmiva se zvyšují tvorbu tepla. Tento pokles příjmu krmiva má za následek snížení užitkovosti. Kromě snížení příjmu krmiva vede tepelný stres také vede ke zhoršení trávení, zejména trávení bílkovin, které může mít za následek metabolické poruchy. Zvířata vystavená tepelnému stresu, mají více problémů s plodností a se sníženou odolností vůči nemocem. Je také známo, že tepelný stres zvyšuje antimikrobiální rezistenci E.Coli ve střevě prasat, což má za následek problémy s infekcemi. Všechny tyto účinky tepelného stresu způsobují zhoršení užitkovosti a ekonomiky chovu. Když okolní teploty stoupnou nad teplotu neutrální zóny, zvyšuje se příjem vody a příjem krmiva klesá, jak je znázorněno na obrázku 2 níže. Aplikace Aeroforte je účinným způsobem, jak zmírnit důsledky tepelného stresu a podpořit zvířata ve správný čas. Navíc mentol pozitivně stimuluje senzorické zakončení v nose a ústech zvířat a navozuje u zvířat pocit ochlazení.

Vliv teploty prostředí na příjem vody a krmiva